Какво e заглушаване на безжична система за сигурност и как да се противопоставим
08 Юли, 2022 # Сигурност

Заглушаването представлява незаконно създаване на смущения в радиоканалите. Използва се за предотвратяване на комуникацията на аларми в безжичните системи за сигурност. Устройствата за заглушаване се наричат смущаващи генератори или потискащи сигнали и те обикновено са известни като заглушители.

Интерференционните генератори работят в определен радиус на честотата на устройството, чиято работа трябва да бъде нарушена. Ако честотите на устройството и на смущенията не съвпадат, заглушаването няма да повлияе на работата на устройството.

Заглушаването може да бъде насочено както към индивидуалните детектори, така и към системата за сигурност като цяло. 

Как системата за сигурност на Аякс реагира на заглушаване

Hub-a използва GSM и Ethernet за връзка с услугата Ajax Cloud и за предаване на аларми към потребителя и охранителната компания, а Hub Plus е уникален сред контролните панели на системата за сигурност - едновременно използва четири разрешени комуникационни канала: Wi-Fi, Ethernet и два слота за SIM карти на 2G / 3G. За комуникация с устройствата, HUB-a използва Jeweller радио технология.

1. Заглушаване на GSM канала

Jeweller радио технология

Заглушаването на GSM канала може да бъде успешно само ако силата на GSM сигнала е слаба. Силният сигнал е почти невъзможно да се заглуши поради високата мощност на предавателната кула на клетъчния оператор.

Когато комуникацията през GSM канала е изгубена, "1" се добавя към брояча на грешките (червена значка) на иконата на HUB-а в приложението Ajax.

Междувременно HUB-a продължава да функционира правилно чрез Ethernet (и / или Wi-Fi в Hub Plus). Ако други канали за комуникация не са налични или са изключени, HUB-ът губи връзка със сървъра, който изпраща аларма на потребителите на системата за сигурност и на компанията за сигурност. Междувременно системата продължава да работи офлайн и да записва аларми и сигнализира чрез сирени HomeSiren / StreetSiren.

След като връзката бъде възстановена, всички аларми ще бъдат доставени на приложението и компанията за сигурност.

Jeweller радио технология

2. Jeweller честотно заглушаване

Jeweller

HUB-ът и свързаните с него устройства постоянно измерват нивото на шума в радиоканала на Jeweller честотите.

Jeweller

Системата за сигурност Ajax открива заглушаване, ако нивото на шума надвишава -70 dBm за 30 секунди. След това HUB-ът автоматично изпраща съобщение за заглушаване на всички потребители и компанията за сигурност. Междувременно, за да се избегне загубата на връзка, HUB-ът се превключва на по-малко замърсена с шум честота.

Ако HUB-ът загуби комуникация с детектора или устройството, той изпраща съответните уведомления до потребителите на системата за сигурност и фирмата за сигурност.

3. Заглушаване на Wi-Fi

Jeweller

Когато е заглушен, Hub Plus продължава да работи чрез Ethernet и SIM-карта, ако се използват тези комуникационни канали. Когато Wi-Fi се изгуби, към брояча на грешките (червен знак) на иконата на концентратора в приложението Ajax се добавя "1".

Ако други комуникационни канали не са налични или са изключени, концентраторът губи комуникация със сървъра, който изпраща аларма на потребителите на системата за сигурност и фирмата за сигурност. Междувременно системата продължава да записва офлайн аларми и да изпраща съответните сигнали чрез сирени HomeSiren / StreetSiren.

4. GSM, Wi-Fi, Jeweller заглушаване

Jeweller

Интерференционни генератори, способни да блокират едновременно 2G / 3G, Wi-Fi и Jeweller честотната лента на голяма площ (с отчитане на стените, таваните и обектите, които отразяват сигнали вътре в помещенията), са цялостни и скъпи устройства, които не са налични в търговската мрежа.

Ако обаче крадците разполагат с такъв широколентов генератор на смущения, системата за сигурност Ajax ще открие високо ниво на шума на Jeweller честотите и ще изпрати съответните сигнали до потребителите и фирмата за сигурност чрез Ethernet (ако е свързан). В приложението на Ajax ще видите, че връзките през Wi-Fi и 2G / 3G мрежите са неактивни. Ако Ethernet връзката липсва, концентраторът ще загуби комуникация със сървъра. Сървърът ще докладва за проблема, като изпрати предупреждение до потребителите на системата за сигурност и фирмата за сигурност.

Как да защитим системата за сигурност от заглушаване

1. Инсталирайте HUB-а на място, скрито от трети лица, далеч от врати и прозорци. По време на инсталацията не забравяйте, че местоположението на HUB-а трябва да гарантира стабилна сила на сигнала за всички устройства на Ajax.

2. Използвайте всички налични комуникационни канали.

Ако имате Hub: SIM-карта и Ethernet.

Ако имате Hub Plus: две SIM-карти, предоставени от различни оператори, поддържащи 3G, Ethernet и Wi-Fi от различни точки за достъп, използващи интернет от различни доставчици.

Ако Wi-Fi и Ethernet връзките се загубят, Hub Plus превключва на SIM-карта и използва 3G мрежа. Ако данните не се предават през 3G интернет, концентраторът се превключва на 2G за секунди. Ако все още няма връзка, той използва втората SIM карта, следвайки същата логика: 3G като основна мрежа и 2G като резервна. Освен това, за превключване на SIM-картите са необходими до 4 минути, докато 17 минути представлява стандарт за системите за сигурност.

Използването на две SIM-карти няма да предпази от заглушаване на GSM (тъй като и двете SIM-карти използват едни и същи честоти), но помага в случаите, когато една от SIM-картите престане да отговаря по някаква причина. Например, поради повреда от страна на клетъчния оператор.

Свържете се с нас

Не се колебайте да ни изпратите запитване за Вашия проект.

С натискане на бутона Вие потвърждавате, че се съгласявате да ползваме бисквитки по време на престоя в сайта.